Extra energiebesparend: LED verlichting met innovatieve daglichtregeling

Extra energiebesparend: LED verlichting met innovatieve daglichtregeling

Martijn Clausen

Extra energiebesparend: LED verlichting met innovatieve daglichtregeling, door Martijn Clausen van Maru Systems International BV.

Martijn Clausen geeft aan dat de aanleiding van de ontwikkeling voor deze lichtsturing lag in het feit dat in de praktijk wel LED verlichting wordt gebruikt, maar dat deze continu brand. Terwijl er vaak in een pand ook lichtkoepels en ramen aanwezig zijn, waardoor er vaak al voldoende (zon)licht aanwezig is. De verlichting kan in deze gevallen eigenlijk gewoon uitstaan, alleen in de praktijk gaat alle verlichting ’s ochtends aan en als de laatste persoon het pand verlaat pas weer uit.

Maru Elx daglichtregeling zorgt ervoor dat de verlichting stapsgewijs uit te schakelen is. Dit geeft een directe besparing tot wel 60%. Hierbij kan de bestaande verlichting gehandhaafd blijven dus is zowel geschikt voor bestaande – en nieuwbouw. Maru heeft ervoor gekozen om via het systeem zones stapsgewijs uit te schakelen en niet te dimmen. De reden is dat gedimde verlichting nog steeds energie verbruikt. De zones zijn flexibel aan te passen aan de hand van productieprocessen.

De systeem maakt gebruik van lichtsensoren om de lichtintensiteit te bepalen en hierop worden de zones in of uitgeschakeld. Daarnaast is het systeem op tijd instelbaar, kan er looplicht t.b.v. nachtbewaking worden ingeschakeld en een koppeling worden gelegd met het alarmsysteem. Een ander voordeel is dat het demontabel is dus ook voor gehuurde panden interessant kan zijn. Tenslotte is het systeem online te monitoren.

Dit systeem heeft inmiddels al diverse erkenningen gekregen zoals een plaats in de MKB innovatie top 100.

Comment are closed.

About the author