Lux Agitat Molem: Een Glow-NEXT experiment

Lux Agitat Molem: Een Glow-NEXT experiment

Philip Ross

Lux Agitat Molem: Een Glow-NEXT experiment over hoe licht mensen beweegt, door Philip Ross van Studio Philip Ross en het TUe / Intelligent Lighting Institute (zie www.philipross.nl ).

‘Lux Agitat Molem’ heet de lichtinstallatie waarmee ontwerper Philip Ross en het Intelligent Lighting Institute tijdens GLOW NEXT een publieksexperiment uitvoerden. De naam is geïnspireerd op TU/e’s motto ‘Mens agitat molem’: ‘de menselijke geest zet de materie in beweging’.

Philip vertelt tijdens deze LEDtalk dat de betrokken onderzoekers, zijn geïnteresseerd in de invloed van licht op menselijk gedrag en willen bezoekers deze invloed tijdens GLOW NEXT laten ervaren.

Met in totaal 56 lichtarmaturen wordt op de Leidingstraat op Strijp-S, op steenworp afstand van het Ketelhuisplein, een 54 meter lang looppad dynamisch aangelicht. Philip (in 2008 gepromoveerd bij Industrial Design) geeft aan dat ze het pad visueel kunnen versmallen of juist verbreden, of bijvoorbeeld abrupte lichtpatronen maken, om te zien of ze daarmee de looppatronen van mensen een heel klein beetje kunnen beïnvloeden.

Een camera, die halverwege het pad staat opgesteld, registreert de loopbewegingen van de bezoekers. Via speciale software worden deze beelden gekoppeld aan muziek en wordt gespeeld met versnelling en vertraging, waardoor het moet lijken alsof de nietsvermoedende wandelaars bewegen op de melodie. Deze beelden zien de GLOW-gangers trouwens pas als ze aan het einde van het pad de hoek omgaan.

Of het in de praktijk ook zo uitpakt, blijft volgens Philip, maar de eerste ervaringen leren dat het licht invloed heeft op de looppatronen. Lux agitat molem draait in eerste instantie om de ervaring voor de bezoeker. Philip geeft aan dat de dynamische verlichting sowieso bijzonder is. De wetenschappelijke component van het experiment beschouwt Philip als een motivatie op de achtergrond.

Vele deelnemers aan deze LEDtalks ervaarden later tijdens een rondleiding op Glownext het effect van Lux agitat molem.

Comment are closed.

About the author