LED kaarsen, hightech lichtbron in een middeleeuws jasje

LED kaarsen, hightech lichtbron in een middeleeuws jasje

Ron Ramselaar

In deze LEDtalk vertelt Ron Ramselaar van Ramselaar Light Solutions over het tot stand komen van LED kaarsen. Het gaat hier om een hightech lichtbron in een middeleeuws jasje.

De reden van deze ontwikkeling is de uitfasering van gloei- en halogeenlampen. Sommige afnemers zijn er nog niet uit welke keuze de voorkeur heeft: echte kaarsen, halogeen burners of led kaarslampen. De keuze die gemaakt moet worden, is past het visueel bij het oorspronkelijke armatuur en de tijd waarin het gebruikt werd.

De belangrijkste aandachtspunten voor de LED-kaars waren: kleurtemperatuur, heatmanagement, visueel, vorm, huls, montage, bedrading, levensduur, dimbaar, belasting op het net en eenvoudig te monteren. Kleurtemperatuur van kaarslicht is 1.200 – 1.900 Kelvin. Wat Ramselaar gerealiseerd heeft met warm wit en amber van 2.200 Kelvin. Verder heeft de LED kaars een laag wattage, maar in verhouding een grote heatsink, temperatuur is bepalend voor de levensduur van de leds. De ervaring leert dat het verstandig is een lagere temperatuur aan te houden dan de led fabrikanten opgeven. . Ook is er een speciale huls voor de kaars ontwikkeld die er vettig uitziet en een beetje licht doorlaat zodat net als bij een echte kaars het licht ook een beetje door de kaars naar beneden schijnt.. De gelijkspanningsdriver is in de kaars ingebouwd zodat alle kaarsen in een kroonluchter parallel kunnen worden aangesloten. In tegenstelling tot echte kaarsen zijn deze led kaarsen goed dimbaar.

Comment are closed.

About the author

Ron Ramselaar

Voordat Ron Ramselaar begin 2004 Ramselaar Light Solutions oprichtte is hij werkzaam geweest in de Installatie techniek, Nederlandse Omroep Stichting en bij het Nederlandse Omroepproductie Bedrijf  (NOB) op de afdeling lichtdecoratie, die hij samen met een collega in 1992 van het NOB overnam.

Dit bedrijf ontwikkelde en produceerde de verlichting en spel elektronica voor televisie en theater producties.

Vanaf de oprichting in 2004 heeft Ron zich specifiek toegelegd op het ontwikkelen en produceren van led verlichtings applicaties en hun besturingen. Denk hierbij aan custom- made led lampen, led kaarsen, armaturen, lichtobjecten, integratie van led verlichting in interieurs en aanlichten van gebouwen.  Mijn motto voor o.a. architecten, designers en concept ontwikkelaars; laat u niet in uw creativiteit beperken, denk en creëer out of the box wij vertalen uw wensen in een technisch verantwoorde applicatie.

Organisatie: Ramselaar Light Solutions BV
E-mail: ron@ramselaar.net