Smart cities & smart lighting solutions

Smart cities & smart lighting solutions

Elke den Ouden

In deze LEDtalk vertelt Elke den Ouden van de TUe / Intelligent Lighting Institute over Smart cities & smart lighing solutions. Veel verlichting is onnatuurlijk en overweldigend terwijl straatverlichting soms ontoereikend en deprimerend is. Terwijl binnen verlichting vermoeiend en ziekmakend is. Natuurlijk licht regelt ons ritme en kan richting gevend zijn.

Met solid state lighting (bijvoorbeeld LED) is er een totaal nieuwe verlichtingstechnologie beschikbaar gekomen. Daarnaast wordt een stad bedekt met netwerken van sensoren. Het goede nieuws van deze smart lighting solutions is dat de integratie van LED en sensoren netwerken leiden tot nieuwe kansen zoals een reductie van energie verbruik en lichtvervuiling.

Een verbeterd gevoel van veiligheid, comfort, gastvrijheid, ….Het is tevens op stap naar smart city applicaties en diensten. Zo is ook de verlichtingsindustrie in transitie zoals de muziek industrie die ook heeft doorgemaakt heeft met de opkomst van de iPod en Spotify.

Intelligente verlichtingsoplossingen komen tot stand uit twee ontwikkelingen: nuttige applicaties en technologische enablers. Om dit te stimuleren loopt er een Europees project Enigma, waarbij vijf steden, kennisinstellingen en bedrijven betrokken zijn.

De nieuwe technologieën zorgen voor interessante business kansen inspelend op sociale behoeften in steden. Die verder gaan doordat ze toegevoegde waarde bieden voor meer stakeholders. Oplossingen hebben samenvoeging van producten en diensten van verschillende organisaties nodig. Dit leid nieuwe business modellen, innovatie in netwerken

Comment are closed.

About the author